Vila Marina Slatine Ciovo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SLATINE    
Old Stone House Yard Church in Slatine
Old stone house
Yard
Church in Slatine

Slatine su malo naselje na sjeveroistočnoj strani otoka Čiova, a pripadaju gradu Splitu, dok zapadni dio otoka pripada Trogiru. Otok je mostom spojen s Trogirom, a svojom sjevernom stranom zatvara Kaštelanski zaljev.

Slatine su nekad bile ribarsko selo, a i sada u mjestu ima nekoliko ribara. U prošlosti je cijelo Čiovo bilo zasađeno vinovom lozom, a danas maslinama. Poznata je kvaliteta ovdašnjeg maslinovog ulja.

Turiste u Slatine privlači čisto i toplo Jadransko more, lijepe plaže i uvale, sredozemna klima, ali i gostoprimljivi ljudi, koji za svoje goste priređuju pučku feštu tzv. Slatinske fraje.


Slatine Port Prizidnica Slatine Panorama
Slatine Port
Our Lady of Prizidnica
View on Slatine

Svetište Gospe od Prizidnice, ponos Slatinjana, podignuto 1546. godine.

Nalazi se u predivnom prirodnom okruženju na južnoj strani otoka, na kamenoj litici uz more. Strme hridi, modro more, rascvjetane agave i mnoge vrste autohtonog bilja, uz stari samostan i malu crkvu obogaaenu zavjetnim brodovima, eini ovo podrueje pravim biserom. Staro je 460 godina, a za njega su vezane mnoge priee i legende, koje ae Vam stari Slatinjani rado isprieati kad ga posjetite....

Vjernici se u najveaem broju odazovu na blagdan Imena Marijina, kad je svetište puno hodoeasnika, ne samo iz Slatine, nego svih okolnih mjesta i njihovih gostiju.